På lag med Valdresbygdene

Et rart år

Valdresliene lå grønne og frodige i ettermiddagssolen, da Reinli Kraft AS avholdt sin Generalforsamling på Reintun onsdag 10. juni. Med minst én meter avstand diskuterte aksjonærene alle begivenheter i året som har gått. Gode kraftpriser i 2019 etter rekordåret 2018. Så trusselen om at staten skulle inndra bygderessursene med grunnrenteskatt. Deretter voldsomt hydrologisk overskudd og kraftpriser i fritt fall. Før Covid- 19 epidemien snudde opp ned på alt. Men i god Valdres- ånd var Generalforsamlingen fortsatt enig om at også dette skal adresseres med de vanlige virkemidler: langsiktig, kunnskapsbasert, nøkternt og forsiktig.

Og kraftverket produserer fornybar energi jevnt og trutt, upåvirket av alt som skjer rundt, og skal skape grønne verdier i mange generasjoner fremover.

Talentfull ungdom

Nettopp generasjonsperspektivet var grunnen til at vi sammen med Valdres Ski og Bagn Idrettslag inviterte omtrent 20 ungdommer opp på ei treningsøkt langs Reina sammen med skiskytterverdensmester Tarjei Bø. I Reinlibakkene var det først en joggetur med innlagte sprinter og intervaller, deretter ei styrkeøkt på Reinli Barnehage før Tarjei til slutt snakket litt om hvordan han trente da han var liten og svarte på spørsmål.

Som Tarjei sa til avisa Valdres:

– Og du har fått trent nokre unge talent her i kveld?

– Ja, det var mange raske folk her. Det var nokon heftige duellar i springing. Så har eg fått gjeve nokre tips og triks dei kan ta med seg på vegen.

Der Tarjei Bø og talentfull ungdom løp opp bakkene, kunne vi alle konstatere at Valdres- bakkene er velegnet både til å skape verdifull småkraft og morgendagens skiløpere. «Motstanden i bakken skaper kraft,» som Tarjei Bø selv sier det.

Tarjei Bø hadde noen innlagte sprinter i bakkene langs Reina i Reinli, Valdres.
Tarjei Bø hadde noen innlagte sprinter i bakkene langs Reina i Reinli, Valdres.
Mot slutten av økta var det styrkeøkt i barnehagen i Reinli.
Mot slutten av økta var det styrkeøkt i barnehagen i Reinli.

Ringer i vannet

Småkraft samarbeider med over 600 grunneiere i bygder over hele Norge. I Valdres har vi snart investert over 100 millioner i småkraftverkene Reinli, Liaelva, Hølera og Rysna som nå skal bygges. Våre midler og spesialiserte kompetanse koblet sammen med bygdeeide naturressurser og lokal kunnskap skaper fornybare verdier for fremtidens generasjoner.

Investeringene skaper ringer i vannet. Hvert småkraftverk skaper nesten 15 millioner lokalt. Til sammen blir det 60 millioner i Valdres.

Mange bekker små, gir en stor å.