Offisiell åpning av Malmelva kraftverk

Publisert:

Grunneierene ved Malmeelva kraftverk og Småkraft holdt offisiell åpning!

For Småkraft er det alltid hyggelig å arrangere åpning av nye kraftverk sammen med grunneierne. Malmelva er det eneste vannkraftverket i Hustadvika kommune, og det syns vi i Småkraft er ekstra stas. Vi ser frem til mange år med produksjon og samarbeid med grunneierne.

Artikkel under er laget av Romsdals Budstikke – https://www.rbnett.no/

Energiske grunneiere jubler for Malmeelva kraftverk

Byråkratiets kvern malte i sneglefart, og tålmodigheten til grunneierne var tynnslitt, men til slutt ble Malmeelva kraftverk en realitet. Ole Nekstad (83) og grunneiergjengen feiret med kraftkost på tirsdag.

malmelva
Energiske grunneiere: Ole Nekstad (foran) har vært hovedpådriveren for vannkraftverk i Malmeelva. Her sammen med grunneier Jan Malme, Anny Malme, Petter Indrøy fra Småkraft AS (t.v.) og Odd Melsæter (bakerst). FOTO: EIRIK HEEN
Det lyser i stille grender: Fra Malmeelva kraftverk på åpningsdagen tirsdag. FOTO: EIRIK HEEN

Malmeelva kraftverk ble satt i drift for over to år siden, og har siden det produsert rundt 6 GWh i året. Det lille elvekraftverket med et fall på 64 meter produserer faktisk nok strøm til å dekke årsforbruket for minst 1000 personer. Og inntektene strømmer bokstavelig talt inn.

60-årsavtale

Rettighetene til fallet er leid bort til Småkraft AS i 60 år, selskapet har nå 218 småkraftverk i drift og produserer til sammen nok strøm til å dekke behovet til Bergen by. Utbyggingen av Malmeelva kraftverk kostet 30,5 millioner kroner, men vil garantert betale seg mange ganger i framtida.

malmelva
Blomster til Ole: Jan Malme overrakte blomster til Ole Nekstad for hans utrettelige innsats for kraftverk i Malmeelva. Til høyre på bildet grunneier Knut Andreas Eidem og Tina Rasmussen fra Småkraft AS. FOTO: EIRIK HEEN

Det er i alt 17 grunneiere som har fallrettigheter og som har inngått avtalen med Småkraft, en av dem er 83 år gamle Ole Nekstad. Han trekkes fram som hovedmannen for at det i det hele tatt ble kraftutbygging i Malmeelva. Derfor fikk han blomster og gode ord fra en annen grunneier, Jan Malme, på vegne av alle grunneierne. Og det ble feiret med kaffe og marsipankake, skikkelig kraftkost.

Lang kamp

– Det var en lang kamp mot byråkratiet i NVE, det var det. Det gikk vel med rundt 15 år før spaden kunne settes i jorda. Men nå er verket en realitet, og det er det vesentlige. Alle er fornøyd. Foreløpig, skratter Ole Nekstad.

Godt humør: Bjørn og Anny Malme stortrivdes på kakefest for kraftverket. FOTO: EIRIK HEEN

Så får vi opplyst at han faktisk ikke er grunneier til fallrettighetene lenger, for Ole har solgt gården. Men uansett er det en drøm som har gått i oppfyllelse at Malmeelva nå produserer grønn og fornybar vannkraft.

Nesten ikke vassføring

For øvrig var det omtrent ikke vassføring i Malmeelva da den offisielle åpningen ble foretatt. Det var like før kraftverket stoppet, så lite vann var det i elva. Men du verden så mye vann det har vært i elva tidligere i høst. Snorklipper under åpningen var landbrukssjef Jermund Vågen i Hustadvika kommune. Malmeelva kraftverk er det eneste vannkraftverket i hele storkommunen, fikk vi opplyst.

Produktiv elv: Malmeelva produserer nå strøm til å dekke årsforbruket for 1000 personer. Fra venstre landbrukssjef Jermund Vågen og grunneierne Jan Malme, Anne Mari Melsæter Alvestad, Knut Andreas Eidem og Odd Melsæter. FOTO: EIRIK HEEN
Produktiv elv: Malmeelva produserer nå strøm til å dekke årsforbruket for 1000 personer. Fra venstre landbrukssjef Jermund Vågen og grunneierne Jan Malme, Anne Mari Melsæter Alvestad, Knut Andreas Eidem og Odd Melsæter. FOTO: EIRIK HEEN

– Det er alltid en stor begivenhet å foreta åpning av småkraftverk sammen med grunneiere i bygda. Bare i dag har Småkraft åpnet fire slike kraftverk på bygdene. Dette handler først og fremst om godt samarbeid med lokale bønder og grunneiere, slike kraftverk bidrar til å holde liv i bygder og gårder over det ganske land, også i Sverige, der vi har over 40 småkraftverk. Det å bygge ut vannkraft i Norge krever stor tålmodighet, men vi har fått til mye, og det er en glede å se hvor godt dette kraftverket fungerer nå som alt er oppe og går, sier David Tveito, operasjonsdirektør i Småkraft AS.

Publisert: tirsdag 15. november 2022

Om Småkraft AS:

  • Med en årlig produksjon som overstiger 1,9 TWh og med mer enn 200 kraftverk i operasjon i Norge og Sverige, er Småkraft Europa’s største produsent av småskala vannkraft.
  • Småkraft er i partnerskap med mer enn 750 lokale grunneiere for å utvikle fornybar energi
  • Småkraft har 27 ansatte ved kontorer i Bergen, Flatanger, Harstad, Lillestrøm, Sandnes, Verdal, Oslo og Uppsala.

SISTE INNLEGG

Småkraft og SKL samarbeider med grunneiere om kraftløft i Vest

Småkraft interim report

Økt produksjon av fornybar energi

Småkraft feirer Landslovjubileet 2024!

Småkraft topper bærekraftskåring for fjerde gang på rad