Steffen skaper fornybare verdier

Driftsansvarlig

Steffen jobber for å minimere nedetiden på kraftverkene og sikre at de fungerer effektivt og trygt. Kontakten med grunneiere og tilsynsvakter ser han som avgjørende, da de er øyne og ører på kraftverkene. Han beskriver disse som svært løsningsorienterte og effektive.

Siden februar 2021 har Steffen jobbet som driftsansvarlig i Småkraft. Med bakgrunn innenfor vannkraft og storkraft, hvorav 6 år i selskapet GE Renewable, har han lang erfaring i bransjen. I Småkraft har Steffen ansvar for omtrent 30 kraftverk. Hans oppgave er å sikre at disse kraftverkene produserer når det er tilstrekkelig med vann tilgjengelig. Han jobber for å minimere nedetiden til kraftverkene og sikre at de fungerer effektivt og trygt. Når Steffen ikke er på reise i forbindelse med befaring, er det mye han liker å gjøre. Han har to små barn, og han bruker mye av sin fritid på å være til stede for dem. Både han og familien liker å være utendørs, spesielt på ski om vinteren. «Jeg får ikke alltid tid til fjellturer når jeg er på befaring, så jeg tar gjerne dette igjen sammen med familien på fritiden», sier han

Steffen beskriver jobben i Småkraft som fleksibel og hyggelig. Han understreker viktigheten av å ha gode grunneiere og lokale tilsynsvakter, som fungerer som øyne og ører på kraftverkene. Han opplever dem som svært løsningsorienterte. I tillegg er det avgjørende å ha gode samarbeidspartnere i bransjen. Dette er veldig viktig for ham.

Som driftsansvarlig inkluderer jobben også planlegging, vedlikehold og oppgraderinger på de mest hensiktsmessige tidspunktene, slik at kraftverkene er klare for vår- og høstflom. Steffen skal bidra til å minimere havari, feil og sikre at kraftverkene opererer innenfor sine konsesjoner. Kommunikasjon spiller en stor rolle i jobben hans. Han må ha god kommunikasjon med både tilsynsvakter, samarbeidspartnere og kollegaer, da mye av arbeidet dreier seg om koordinering og planlegging. «Det er viktig å ha dyktige mennesker rundt seg, slik at vi kan bygge opp sterke partnerskap og kunne stole på leverandørene», sier han. Han påpeker også at dersom det oppstår havari, er dette avgjørende for å kunne få reparert det så raskt som mulig når det er tilstrekkelig med vann til å produsere.

Steffen nevner flere positive sider ved jobben sin, men det som virkelig betyr mye for ham er at han gjør en meningsfull jobb. Han bidrar til økt bruk av fornybar energi i Norge. I tillegg finner han det gledelig at småkraftbransjen innebærer et bredt spekter av oppgaver, fra fiskeundersøkelser til generatorhavari til ansettelse av sommerhjelp til maling. Han trives godt med mangfoldet av oppgaver samt muligheten til å styre sin egen hverdag og planlegge den. «Det viktigste er å få mest mulig gjort på den tiden jeg har tilgjengelig, slik at kraftverkene kan produsere mest mulig på en trygg måte», sier han. Det går sjelden en arbeidsdag uten at noe skjer ved et av kraftverkene som han må ta tak i på stedet. 

En typisk arbeidsdag for Steffen varierer mye avhengig av årstiden. Om vinteren fokuserer han på å planlegge prosjekter og utføre små oppgraderinger og reparasjoner. Om våren er det derimot hektisk produksjon, og derfor er det avgjørende at alt er godt planlagt til de travle periodene. Dette gjør det mulig å prioritere eventuelle feil som oppstår. Steffen nevner et eksempel som skjedde noen dager før samtalen vår tidligere i sommer, der en ventilasjonsvifte på et av kraftverkene sluttet å fungere. På det tidspunktet befant han seg ikke i nærheten av kraftverket, men gjennom samtale med tilsynsvakten over telefon kunne de løse problemet. Han forklarer: «Når det nesten er tretti grader ute og maskinen går, blir det veldig varmt inne i maskinsalen, så dette måtte fikses.»

Steffen beskriver grunneierne på kraftverkene som svært forskjellige. «Det kan være alt fra profesjonelle selskaper til lokale grunneiere som jobber som elektrikere, bønder, ambulansesjåfører og mer. Disse menneskene spenner i alder fra 20 til 70 år», sier han. Han ser dette som en positiv side ved jobben, da han får reise mye og oppleve deler av landet han kanskje ikke ville ha besøkt ellers. Han får også møte menneskene der, høre forskjellige dialekter og oppleve ulike kulturer, noe han virkelig liker.

Steffen oppsummerer Småkraft som et selskap der det er få personer som utfører mange forskjellige oppgaver. Det er bred kompetanse internt i selskapet, og han beskriver det som en veldig god arbeidsgiver. Han påpeker at selv om kontorjobben kan være lite sosial, får han sosialt samvær gjennom feltarbeidet når han møter grunneiere, snakker med partnere og kollegaer. Han føler seg absolutt ikke ensom på jobb, siden mye av arbeidet innebærer samtaler på telefon.

Han understreker at jobben er fleksibel og fin. Det er avgjørende å ha dyktige mennesker rundt seg, og han er takknemlig for de flinke tilsynsvaktene og grunneierne som fungerer som øyne og ører på kraftverkene. Uten deres innsats ville ikke jobben kunne blitt gjort på samme måte, avslutter han før han kjører inn til Follsjå kraftverk og vi legger på.

Julie Marthinussen

Leder driftsentralen
Småkraft AS
drift og service

Petter Indrøy

Overvåking kraftproduksjon
Småkraft AS
Åshild Bråten

Åshild Bråten

Prosjektkoordinator
Småkraft AS
Knut Bøhn er en av flere grunneiere i Reinli kraftverk

Knut Bøhn

Grunneier
Reinli kraftverk
Awin Ibrahim

Awin Ibrahim

Overvåking kraftproduksjon
Småkraft AS
tina rasmussen

Tina Rasmussen

Økonomiansvarlig kraftverk
Småkraft AS
Jan Rasdal

Jan Rasdal

Grunneier
Rasdalen kraftverk