Ekkjestølen
Ekkjestølen kraftverk ligger i Odda kommune, Hordaland fylke. Det utnytter fallet mellom kote 848 og kote 387 i Ekkjeåna som renner ut i Røldalsvatnet.


Ekkjestølen kraftverk er et rent elvekraftverk, dvs. uten noen form for magasinering. Lammabekken er overført ved hjelp av graving og nedsprenging av en ca. 10 meter lang kanal. Ved innløpet av kanalen, er det tillaget for bjelkestengsel slik at bekken kan ledes tilbake til sitt naturlig bekkefar. Overføringen bidrar alene med en produksjon på 1,8 GWh. Inntaksdammen er 20 meter lang. Inntaksbassenget har et volum på 2.000 m³. Inntaket er utstyrt med bjelkestengsel, inntaksrist, luke og konusovergang til røret. I konusen like nedstrøms luken, er det støpt inn et lufterør. Inntaket ligger i et område som påregnelig er utsatt for store snømengder. Her oppe er det derfor bygget et lite lukehus med grunnflate på ca. 12 m² for å sikre driftsforholdene. Vannveien består av duktile støpejernsrør med diameter 600 mm. Denne er delvis nedgravd i løsmasser og delvis lagt i sprengt grøft. Vannveien krysser riksvei 520 til Sauda på 4 steder.
Tekniske data
Nedbørsfelt
6,7 km2
Minstevannsføring
Sommer: 100 l/s, vinter: 0 l/s
Inntakskote
848 m
Kraftstasjonkote
387 m
Fallhøyde
461 m
Produksjon
17,1 GWh
tilsvarer 855 husstander

Minstevannføring
Dersom tilsiget ved inntaket er mindre enn kravet til minstevannføring skal hele tilsiget slippes forbi inntaket. I slike tilfeller skal kraftverket ikke være i drift.

Aktiv effekt G1
Aktiv effekt er nytteeffekten i en elektrisk krets med vekselstrøm.

“Man må de ha tilgang på mye kompetanse for å bygge et kraftverk i egen regi.”
Tilsynsvakt og en av flere grunneiere Jan Rasdal